Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Lawenda (Lavandula Angustifolia)

Strona główna » Blog » Lawenda (Lavandula Angustifolia)

Lawenda należy do rodziny jasnowatych i osiąga od 50 do 90 cm wysokości. Składa się z pędów (w dolnej części zdrewniałych, w górnej pokrytych szarymi włoskami) oraz liści (w kolorze od purpury do fioletu, a czasem białych lub niebieskich). Charakteryzuje ją intensywny, przyjemny zapach, który przynosi działanie uspokajające i relaksujące. Kwiaty lawendy znajdują szerokie zastosowanie w różnego rodzaju dziedzinach, również w kosmetykach np. na ujędrnienie biustu.

Lawenda – właściwości

Lawenda posiada szereg cennych właściwości, które pomagają w niwelowaniu wielu problemów, jak i działają profilaktycznie. Jako pierwsze wymienia się jej właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne i przeciwzapalne. Dzięki temu doskonale sprawdza się podczas gojenia ran, oparzeń i otarć. Wspomaga również walkę z niedoskonałościami skóry oraz pielęgnację cery problematycznej. Łagodzi stany zapalne skóry i podrażnienia, również w przypadku atopowego zapalenia skóry i łuszczycy.

Wykazuje działanie odświeżające,  neutralizuje nieprzyjemny zapach potu. Posiada działanie ściągające, zmniejsza obrzęki i opuchlizny. Działa tonizująco, co oznacza, że przywraca naturalne pH skóry. Ponadto doskonale wzmacnia skórę, przywracając jej odpowiednie napięcie i nawilżenie. To szczególnie ważne w przypadku tak delikatnych partii ciała jak skóra biustu. Flawonoidy, garbniki i fitosterole nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale również stymulują regenerację. Jej wzmacniające działanie polega również na stymulowaniu mikrokrążenia, co przekłada się na szybsze usuwanie toksyn z organizmu i ujędrnienie, napięcie skóry.

Bogaty zasób olejków eterycznych z wyciągu kwiatów lawendy znajdziemy w serum ujędrniającym piersi Frashe

Lawenda
Lawenda – związki chemiczne

Lawenda zawiera szereg cennych związków, które decydują o jej właściwościach leczniczych i pielęgnacyjnych.

Do najważniejszych zalicza się:

  • flawonoidy,
  • związku trójterpenowe,
  • kumaryny,
  • geraniol,
  • fenolokwasy,
  • kumaryny,
  • garbiniki,
  • fitosterole.

Uwaga!

Wpisując na stronie poznajfrashe.pl w koszyku hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na krem ujędrniający piersi Frashe. Kliknij i sprawdź!

Lawenda – zastosowanie

Lawendę można wykorzystywać do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, ponieważ zawiera właściwości pielęgnujące i zwalczające rozmaite problemy skórne. Zalecana jest do cery trądzikowej i problematycznej, tłustej, skłonnej do rozszerzonych porów i powstawania stanów zapalnych. Olejek lawendowy można używać też do pielęgnacji skóry z atopowym zapaleniem skóry,  egzemą czy łuszczycą. Znajduje również zastosowanie jako składnik kosmetyków do włosów, zwłaszcza przeciwłupieżowych i przetłuszczających.

Lawenda jest zatem składnikiem wielu kosmetyków: kremów, balsamów, peelingów, mgiełek, szamponów, odżywek, wcierek, maseczek, dezodorantów, perfum czy olejków do masażu.

Lawenda – pochodzenie i sposób pozyskiwania

Lawenda uprawiana jest wielu krajach, również europejskich, jednak wywodzi się z Indii, Wysp Kanaryjskich i Persji. Cenne olejki eteryczne z lawendy pozyskiwane są za pomocą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami wodnymi. W zależności od przeznaczenia kwiatu możliwe jest również wykorzystanie jego zasuszonej formy, która również zachowuje cenne właściwości. Powszechność lawendy oraz prosty sposób pozyskiwania różnych jej form, powodują, że niemal każdy może sobie pozwolić na wykonanie własnego hydrolatu lub suszu.

Frashe - kuracja na 30 dni

ZAMÓW FRASHE
SERUM UJĘDRNIAJĄCE BIUST Z WYCIĄGIEM Z KWIATÓW LAWENDY ZAMÓW!


Bibliografia

1. Glinka M., Pielęgnacja piersi. cz. I, 2002
2. Xian S.X., Zastosowanie chińskich ekstraktów ziołowych w kosmetyce piersi, 1998
3. Dylewska-Grzelakowska J., Kosmetyka stosowana, 1999
4. Stallings A.F., Lupo M.P., Practical Uses of Botanicals in Skin Care, 2009

12 głosów

Komentarze

Ewelina - 2020-08-06 09:58:52

Super że lawenda ma tyle zastosowań :P bardzo często wybieram ją w swoich kosmetykach, bo ładnie pachnie, ale też fajnie ujędrnia. Może znajdę coś na zmarszczki z nia?

Hubert:D - 2020-08-03 13:23:00

@Kara tak! Ja mam go akurat w szamponie przeciwłupieżowym i działa b. pozytywnie

Kara - 2020-07-31 19:34:07

A lawenda też nie działa przeciwgrzybiczo?? Chyba mam go w maści na grzybicę

Daria - 2020-07-23 10:12:47

Lubię dodawać lawendę do swoich peelingów, bo nie podrażnia mojej skóry. (+ te kwiatowe zapachy :)

martta - 2020-07-20 21:23:18

Słyszałam, że podobno serum jest lepsze w działaniu, niż krem!!

??? - 2020-07-17 14:05:33

Często wybieram lawendę jako główny składnik moich kosmetyków

Agata - 2020-07-14 22:12:16

Lawenda przyjemnie działa na moją skórę. Sobie mogę tylko wyobrazić jakie cuda zdziała z biustem jak kupię takie serum :D

culia - 2020-07-14 00:05:06

@hannanalbo świece zapachowe haha

ringo - 2020-07-11 12:11:30

Mój maż kupił mi tonik z lawendą, gdzie płatki pływają na dnie opakowania. Fajnie oczyszcza skórę

pokrycha - 2020-07-10 11:56:12

I kto by pomyślał, że lawenda ma tyle zalet. Fajnie, że napisaliście jak się pozyskuje z niej taki ekstrakt, bo szczerze nie miałem pojęcia i nadal ciężko mi sobie to wyobrazić

martazaparta - 2020-07-03 22:37:00

Stosuję serum ujędrniające Frashe, bardzo ładnie pachnie. Mój biust wygląda dużo lepiej od kiedy jeużywam, przede wszystkim skóra jest bardzo przyjemna w dotyku..

hannan - 2020-06-27 09:21:48

Wow, ile zastosowań! A ja tylko lawendę mam w soli do kąpieli, aż wstyd haha pora się zaopatrzyć w nowe kosmetyki

Opinie o Frashe - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊